İLK REGLİM

Hayatın içinde pek çok an vardır ki nefesimizi keser. Zaten derler ya hayat aldığımız nefeslerin değil, nefesimizi kesen anların toplamıdır diye…
İlk regl de hayatımızdaki böylesine nefes kesici, böylesine özel bir andır. Fiziksel değişimimizi tetikleyen bu dönemden sonra ilk kez adet görmek, ya da medikal deyişiyle menarş, biz kadınların doğurganlık döngüsünü başlatır.
Sosyal baskıları, tabuları ve endişeleri bir kenara bırakıp bir deneyim şeklinde yaşanması ve hatta kutlanması gereken bu dönemle ilgili seninle paylaşmak istediğimiz birkaç konu var. 
Hadi gel bunlara beraber bakalım.
İlk Regl’m Ne Zaman Olur?
İlk regl yani menarşın ortalama yaşı 12,5’dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir.
8-10 yaşlar arasında görülen ilk adet erken, 14-16 yaşlar arasında görülen ise geç ilk regl olarak değerlendirilir. 
Yani ilk reglyi (fiziksel veya psikolojik olarak başka belirtiler veya hormonal dengesizlikler olmadığı sürece) 8-16 yaşlar arasında görmek sağlıklı ve normal sayılır. 
Kalıtımsal özelliklerimiz hepimizde farklı sonuçlara yol açacağı için; ilk adetten önce kendimizi başkalarıyla kıyaslamak doğru değildir. Her genç kızın süreci kendine özeldir… Ayrıca bu konuda endişelerimiz olduğunda önce ailelerimize sonra da bir uzmana danışmak önemlidir.

İlk regl kanaması nasıl olur? 
İlk kez regl olduğumuzda çoğunlukla öyle yoğun bir kanama olmaz, o yüzden sakın endişe etmeyin. Genellikle hafif lekelenme şeklinde görülebilir.
Regl kanının rengi de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 
İlk reglden önce normal vajinal akıntının renginin kahverengiye dönmesi normaldir akabinde parlak kırmızı bir kanama gelebilir. 
Biz kadınlar adet dönemimiz süresince yaklaşık 30-40 ml kadar kan ve doku boşaltırız, bu da aslında 4-5 yemek kaşığı kadar bir miktardır. Yukarıda da dediğimiz gibi ilk reglde bundan daha az miktarda kanama görülebilir.
Bu miktardan fazla kanama olması durumunda bu ‘yoğun kanama’ olarak kabul edilir ve bazı rahatsızlıklara işaret edebileceğinden muhakkak bir jinekoloğa danışılmasını gerektirir.

İlk adet kanamasının süresi nedir?
İlk reglin süresi de yine kişiden kişiye değişebilir.
Bazı genç kızlarda ilk regl 2-3 gün sürer, bazılarında ise bu süre bir haftaya kadar uzayabilir. Eğer bir haftadan uzun süren yoğun bir kanama fark edersen mutlaka bir jinekoloğa danışmanı öneririz.

İlk regl’den sonra ikinci regl ne zaman olur? 
Biz kadınların normal regl döngüsü 21-35 gün kadardır. Fakat regl döngüsünün başında düzensizlikler yaşamak son derece olağandır. 
Regl döngüsünün ve doğurganlığın devamını sağlayan östrojen ve progesteron hormonları henüz düzenli ve dengeli bir şekilde çalışmayabilir. Bunun için vücudumuza biraz daha zaman vermemiz gerekir… 
Bu yüzden ilk regl olmamızı takip eden 1-2 yıl içinde düzensizlikler görülebilir. 
İlk defa regl olduğun günü ve ne kadar sürdüğünü not alman, düzensiz bir döngüyü takip edebilmek için iyi bir fikirdir. 

İlk Regl’de Sancı Normal midir?
Regl sancısı, içindeki fazla kanı ve dokuları atmaya uğraşan rahmimizdeki kasılmalar sebebiyle hissettiğimiz ağrılardır. 
Karnımızda, kasıklarımızda, bazen de bel bölgemizde bu sancıları hissedilebiliriz. 
Ayrıca hormonal değişimler doğrultusunda ateş basması, üşümek, baş ağrısı, huzursuzluk gibi belirtiler de son derece normaldir.
Regl sancısını azaltmak için hayatın boyunca yararlanabileceğin küçük ama etkili alışkanlıkları bu dönemde kazanırsan, doğurganlık döngün boyunca rahat edebilirsin.
İlk kez regl olduğumda ne yapmalıyım? 
Öncelikle yaşam sürecindeki en özel anlardan birinde olduğunu unutma ve kendini kutla!
Geçmişten bugüne pek çok kültürde ilk kez regl olan genç kızlar için kutlamalar yapılır, ergenliğe geçiş için çeşitli seremoniler düzenlenirdi.  Sen de hayatındaki bu önemli basamaklardan birini atladığın için bir kutlamayı hak ediyorsun. 
Kanama hali insan için çoğu zaman bir şeylerin yolunda gitmediğini anlatan bir belirteç olduğundan, ilk kez adet kanı gördüğümüzde de telaşa kapılmamız son derece olağandır. 
Hatta tam tersine regl kanaması bize bir şeylerin yolunda olmadığını değil, aksine rahminizin ve yumurtalıklarımızın normal bir şekilde çalıştığını gösteren bir işarettir.
Bunun için hiç telaş etme, gevşe ve her şeyin yolunda olduğundan emin ol.
Bu konuda utanılacak hiçbir şey olmadığını hatta bunun bir kutlama sebebi olduğunu unutmadan anne babanla ya da paylaşmak isteyebileceğin başka bir büyüğünle ilk defa regl olduğunu paylaşman, destek görmen açısından yerinde olacaktır.
Bedensel olarak yapman gerekenler ise çok basit şeylerdir: 
Eğer ilk kanamanı gördüğünde kanın yalnızca çamaşırına değil vücuduna da bulaşmış olduğunu fark edersen, ıslak bir bezle temizlenebilir ya da duş alabilirsin.
Temiz iç çamaşırına bir Molped yerleştirip, gününe yüzünde bir gülümsemeyle devam edebilirsin.