REGL DÖNEMİNE DAİR ŞEHİR EFSANESİ

Regl dönemi kadınların hayatlarında öyle büyük yer kaplıyor ki, doğal olarak bu konuyla ilgili pek çok şehir efsanesi de doğuyor. Hepimiz ilk reglimizden itibaren bu hurafeleri sık sık duyuyoruz.

Bazılarını hayatımızda uyguladığımız bile oluyor. Oysa bu konuda bilime kulak vermemiz ve regl sürecimize dair doktorumuzdan başkasının söylediği negatif muhabbetlere çok da kulak asmamamız lazım…

 Hadi gelin bu şehir efsanelerini beraberce inceleyelim. 

Şehir Efsanesi: Düzensiz regl bir kadın hastalığı belirtisidir.
Doğrusunu Yazalım: Yok öyle değil. Evet önemli bazı hastalıklar regl düzensizliğine sebep olabilir. Öte yandan uzun yolculuklar, stres, kilo değişimleri, ilaç tedavileri ve hatta mevsim değişimleri bile regl düzenini etkileyebilir. Yani hemen paniğe gerek yok, biraz takip et ve düzensizlik sürüyorsa jinekoloğa başvurun.

Şehir Efsanesi: Regl döneminde spor yapmak yanlıştır.
Doğrusunu Yazalım: Yok daha neler! İşin doğrusu bu söylenenin tam tersidir… Dozunda ve doğru fiziksel hareket genelde regl ağrılarını azaltır. Hele ki PMS (Premenstrüel sendrom )* çekiyorsan hafif sporlar özellikle önerilir. 

Şehir Efsanesi: Regl ağrıları gebelikten sonra geçer. 
Doğrusunu Yazalım: Bu bir kaide olmasa da kimi kadınlarda gebelik ve lohusalık döneminde oluşan bazı hormonal değişimler regl sancılarını azaltabilir. Hamilelik sayısı arttığında ve doğal olarak emzirme süreci uzadığında regl sancılarının azalma olasılığı artar.

Şehir Efsanesi: Regl döneminde hamile kalınmaz.
Doğrusunu Yazalım: Sağlıklı kadınlarda yumurtlama periyodu, beklenen regl tarihinden 14 gün öncedir. Öte yandan nadir de olsa daha erken yumurtlama olabilir. Bu nedenle, henüz regl kanaması tam bitmemiş olsa da, cinsel ilişki gebelikle sonuçlanabilir. Eğer bir gebelik planınız yoksa dikkatli olmanızda fayda var…

Şehir Efsanesi: Sağlıklı bir regl dönemi en az 5-6 gün sürmelidir. 
Doğrusunu Yazalım: Bunun kesin bir süresi yok. Regl’nin zamanı kişiden kişiye değişir. Fiziksel durum, mevsim, psikolojik etkenler sürede değişikliğe sebep olabilir. Özetle şöyle diyelim tıbbi olarak 2-8 günlük periyotlar normal sınırlar içinde kabul edilir.


Şehir Efsanesi: Regl olurken duş almak zararlıdır, kanamayı keser.
Doğrusunu Yazalım: Aldığımız duşun regl miktarına ve süresine kanıtlanmış herhangi bir etkisi yoktur. Hatta kendimizi temiz ve zinde hissettiğimizde reglimizin daha rahat geçmesi de muhtemeldir. Ayrıca genital bölgelerin hijyeni sağlık için çok önemlidir.

Şehir Efsanesi: Regl döneminde kadınlar fiziksel ve duygusal olarak performans kaybı yaşarlar.
Doğrusunu Yazalım: Bir kadın yalnızca regl olduğu dönemde değil, tüm ay boyunca hormonal değişimler yaşar. Regl döneminde herhangi bir performans düşüklüğü araştırmalarca kanıtlanmamıştır. Hepimiz regl dönemlerimizde de üretkenliğimizle, neşemizle, canlılığımızla hayatın içinde yer alırız.

* “PMS (Premenstrüel sendrom) Nedir?” başlıklı yazımızdan bu sendroma dair detayları okuyabilirsiniz.​