REGL AĞRISINA İYİ GELEN YOGA EGZERSİZLERİ

Hepimiz son dönemde yoga master olduk. Yoga stüdyolarına gidiyoruz, online dersler alıyoruz, hatta yoga hocası olmak için sertifikalar topluyoruz…
Peki biliyor musun yoga regl dönemi ağrıları için birebir…
Sebebi şu;
Regl ağrıları, rahim duvarındaki kasların aşırı sıkışmasıyla meydana gelir. Bu kasılmalar sırasında rahme giden oksijen ve kan azalır, bunun neticesinde ağrı hissedilir. Rahimdeki kasılmaların yarattığı prostoglandin isimli kimyasallar arttıkça ağrı da artar. 
Yoga denilen mucize işte bu kimyasalların artmasına izin vermiyor. Özellikle bazı yoga pozları bu dönemdeki ağrılara karşı en önemli ilaçlarımızdan biri olabilir.
Regl döneminde yoga yapmak; hem zihinsel hem de bedensel olarak rahatlamamızı sağlar. Peki hangi pozları yapmalıyız gel beraber bakalım:
Çocuk Pozu: Bu pozun yogadaki adı “dinlenme pozu”dur. Sportif aktivitelerden sonra esneme hareketi olarak da yapılan bu poz; stresi hafifletir, boyun ve sırt kaslarını çalıştırır. 
Nasıl Yapılır?
Çocuk pozuna başlamak için dizlerinin üzerine otur ve ayaklarını kalçanın altına koy. Dizlerini olabildiğince iki yana doğru aç ve son olarak nefes alıp vererek öne doğru yat. Gövdeni bacaklarının arasına sok. Kollarını öne doğru uzatırken alnını da yere değdir. Regl ağrın çok şiddetliyse, bir yastığı dizlerinin arasına koyarak karnına baskı da yapabilirsin.

Twist Pozu: Regl dönemindeki karın ağrıları ve sırt ağrılarına karşı uygulayabileceğiniz bir pozdur.
Nasıl Yapılır?
Twist pozunda ilk olarak sırtüstü uzan ve dizlerinden birini kır. Kollarını T şeklinde aç. Sağ dizini kırdıysan onu sol tarafa doğru eğ ve bu sırada kafan aksi yöne doğru baksın. Benzer biçimde sol dizini sağ tarafa doğru eğerken kafan diğer tarafa bakmalı. 

Kelebek Pozu: Kelebek pozu vücudumuzdaki seratonin salgılanmasını artıracak, bedensel olarak bizi hafifletecek bir pozdur.
Nasıl Yapılır?
Kelebek pozu için düz bir zemine otur ve dizlerini bük. Bu sırada topuklarını kalçana doğru yaklaştır. Dizlerini iki tarafa açıp topuklarını birleştir. Ayaklarını kavra ve dizlerini mümkün olduğunca yere yaklaştırmaya çalış. Kelebek pozunu yaparken sırtının dik durmasına dikkat et.

Kobra Pozu: Kobra pozu karnındaki dolaşımı artıracağı için hem o bölgedeki ağrıları azaltır hem de halsizlik ve strese iyi gelir.
Nasıl Yapılır?
Kobra Pozu için düzenli nefes alarak yüzüstü yere uzan. Avuç içlerin yere bakacak biçimde ellerini göğsünün yanına koy. Nefes alıp vermeyi sürdürerek ellerinden destek alıp, göğsünü yukarı doğru kaldır. Hareketin hedefi gidebildiğin kadar geri gitmektir. Bunun için dirseklerini bir miktar kırman ve boynunu geriye doğru uzatman gerekir. 

Köprü Pozu: Köprü pozisyonu vücudundaki enerji akışını sağlayacak tüm sistemlerinin daha dengeli çalışmasını sağlayacak ve vücuduna zindelik verecek bir pozdur.
Nasıl Yapılır?
Köprü pozu için; sırtüstü uzan ve ayaklarını kalça genişliği kadar aç. Ardından dizlerini büküp ayaklarını yere bas. Köprü pozunda ellerin paralel olarak vücudunun iki yanında yer alsın. Ellerinden güç alarak kalçanı yukarı doğru kaldır ve boynunu sağa sola oynatmadan pozda kal.